Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Σίγουρα ένας από τους καλύτερους ανθρώπους στον κόσμο..

cool-Dobri-Dobrev-story-saint-orphans 

Αυτός είναι ο 99χρονος Dobri Dobrev, που κουφάθηκε σχεδόν εντελώς στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, κι έχει ξοδέψει δεκαετίες περπατώντας 25 χλμ με τα πόδια κάθε μέρα, φορώντας τα χειροποίητα ρούχα και παπούτσια του, από το χωριό στην πόλη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου περνάει τη μέρα του ζητιανεύοντας.

cool-Dobri-Dobrev-story-saint-orphans-begging 

Περιέργως ο Dotrev δεν ζητιανεύει για τον εαυτό του. Ζει με 80 ευρώ μηνιαίως από τη σύνταξή του. Όλα τα χρήματα που έχει κερδίσει ζητιανεύοντας (υπολογίζονται στα 40.000 ευρώ) τα έχει δωρίσει σε ορφανοτροφεία που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

cool-Dobri-Dobrev-story-saint-orphans-street 

Δεν κρατάει ούτε σεντ για τον εαυτό του. Όλα τα δωρίζει στα ορφανοτροφεία. Μερικοί τον φωνάζουν "ο Άγιος του Baylovo", το μέρος που γεννήθηκε. Φέτος θα κλείσει τα 100 του χρόνια.

cool-Dobri-Dobrev-story-saint-orphans-building 

Όπως θα περίμενε κανείς, είναι αγαπητός από όλους. Τον φωνάζουν "Dyado Dobri" (παππού Dobri) και αντιπροσωπεύει το καλό που μπορεί να γίνει με τον πλέον ανιδιοτελή τρόπο.
Έτσι, αν έχετε ανάγκη από ένα πρότυπο, ορίστε ένα. Λίγο μόνο να του μοιάζαμε, ο κόσμος θα ήταν ένα πολύ καλύτερο μέρος.


Το άρθρο με τις φωτογραφίες, βρίσκεται εδώ.
 

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Αρκούν 30 δευτερόλεπτα για να σώσουν ένα παιδί από την απαγωγή.

Κάμερες κατέγραψαν πόσοι βοήθησαν έναν ανήλικο να ξεφύγει από τον απαγωγέα του

Εσείς θα βοηθούσατε ένα φοβισμένο παιδί που θα σας σταματούσε στο δρόμο και σας έλεγε ότι ένας άνδρας προσπαθεί να τον απαγάγει; Ένα πείραμα αποδεικνύει ότι αρκούν 30 δευτερόλεπτα γενναιότητας για να σώσουν μια οικογένεια από το να βυθιστεί στη θλίψη για μια ολόκληρη ζωή.

Τα αποτελέσματα του πειράματος συγκλονίζουν αφού αποδεικνύουν ότι δεν θα βοηθούσαν όλοι αν έρχονταν αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση. Κρυφές κάμερες στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών κατέγραψαν τις αντιδράσεις ανθρώπων διάφορων ηλικιών και διαφορετικού φύλου όταν ο μικρός Νέιθαν τούς πλησιάζει και τους λέει ότι είχε πάει στο πάρκο με τη μητέρα του και ένας άγνωστος άνδρας προσπάθησε να τον βάλει στο αυτοκίνητό του.

Οι αντιδράσεις ποικίλλουν και μάλιστα,
ένας από τους άνδρες που πλησίασε ο Νέιθαν για να ζητήσει βοήθεια έσφιξε το χέρι του «απαγωγέα».


Το άρθρο βρίσκεται εδώ.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

"TALKING HEADS" (GADAJACE GLOWY)



"TALKING HEADS" (GADAJACE GLOWY).

Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, σε σκηνοθεσία του Krzysztof Kieslowski το 1980, μετατρέπει μια απλή ιδέα σε αριστούργημα: απλοί άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικού υπόβαθρου στην Πολωνία, κλήθηκαν να απαντήσουν σε 3 απλές ερωτήσεις. Οι αυθόρμητες απαντήσεις τους αποκαλύπτουν και τον τρόπο που βλέπουν τη ζωή.. 



Πότε γεννήθηκες;
Ποιος είσαι;
Τι θα ήθελες;


Πρώτη νίκη των πολιτών στον πόλεμο ενάντια στον έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές.

Υπερψηφίστηκε σήμερα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία που κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένηςγια την απόρριψη της πρότασης ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα υποχρέωνε τους Έλληνες και Ευρωπαίους αγρότες να χρησιμοποιούν αποκλειστικά σπόρους των πολυεθνικών

Σχεδόν ομόφωνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος – που είναι η μεγαλύτερη νομοθετική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – είπε ένα ηχηρό «όχι» στον κερδοσκοπικό έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές.

Παράλληλα, οι Ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την τροπολογία, αντιτάχθηκαν στην επιβολή γραφειοκρατικών εμποδίων σε όσους αγρότες επιλέγουν να μην αγοράζουν σπόρους από το εμπόριο, ενώ υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή αλλά και τη διατροφική ασφάλεια.

Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:

«Δώσαμε μια μάχη απέναντι σε μια πρωτόγνωρη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρόταση που υποχρέωνε τους Έλληνες και όλους τους Ευρωπαίους αγρότες να αγοράζουν σπόρους αποκλειστικά από τις πολυεθνικές. Αν χάναμε θα ήταν πρακτικά αδύνατο για τους αγρότες να διατηρούν και να αναπαράγουν σπόρους όπως έκαναν από την εφεύρεση της γεωργίας έως σήμερα. 

Κερδίσαμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και τώρα θα συνεχίσουμε τη μάχη για να ‘μπλοκάρουμε’ τη νομοθεσία και στην Επιτροπή Γεωργίας. Όταν το Δεκέμβριο κατέθεσα την τροπολογία απόρριψης δεν περίμενα ότι αυτή θα υπερψηφιζόταν από όλους τους Ευρωβουλευτές της Επιτροπής. Η πρώτη αυτή νίκη είναι το προϊόν εντατικής δουλειάς αλλά και μαζικής κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, που μέσω της αλληλογραφίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέκλεισαν με το αίτημα της απόρριψης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νίκη αυτή δείχνει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά θετικά στο δημοκρατικό έλεγχο και πως η ευκαιρία για κάθε πολίτη να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι καθημερινή και δεν εξαντλείται την ημέρα των ευρωεκλογών. Απομένει τον ερχόμενο Φεβρουάριο η κρίσιμη ψήφος της Επιτροπής Γεωργίας, στην οποία επίσης έχω καταθέσει πρόταση απόρριψης. Είμαι αισιόδοξος ότι σε λίγες ημέρες θα ‘μπλοκάρουμε’ οριστικά τη νομοθετική αυτή πρόταση, που έθετε σε κίνδυνο το ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στους παραδοσιακούς σπόρους, επιβάλλοντας τον έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συγκεκριμένη πρόταση έχει προτείνει τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εμπορία των σπόρων. Οι νέοι κανόνες θα είναι ένα από τα τελευταία θέματα που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τις ευρωεκλογές.
Στόχος των πολυεθνικών είναι η επιβολή μονοπωλίου στην εμπορία των σπόρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά -η εμπορική αξία της οποίας υπολογίζεται στα 45 δισ. δολάρια και της ευρωπαϊκής στα 9 δισ. δολάρια ετησίως. Παράπλευρος στόχος, η απαλλαγή δια παντός από τους «ανταγωνιστές» της (αγρότες, βιολογικούς κτηνοτρόφους, παραγωγούς παραδοσιακών σπόρων – ελεύθεροι από δικαιώματα ιδιοκτησίας).

Σήμερα, οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ελέγχουν το 58% της παγκόσμιας αγοράς, οι 10 μεγαλύτερες το 73% και τα ποσοστά αυτά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ωστόσο οι πολυεθνικές ισχυρίζονται πως χάνουν το 40% των εν δυνάμει αγορών, λόγω ‘παράνομης αναπαραγωγής’, αλλά και καλλιέργειας μη καταχωρισμένων ποικιλιών σπόρων.

Το άρθρο βρίσκεται εδώ.