Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Στα Εξάρχεια αντί για ευρώ... λιρέτα.

Η Λιρέτα Εξαρχείων είναι πλέον γεγονός. Ολόκληρη Ευρώπη μπορεί να βασανίζεται για το πώς θα σώσει το νόμισμα της, το ευρώ, όμως οι κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων έχουν ήδη έτοιμο το... Σχέδιο Β.
Πρόκειται για ένα νόμισμα που έκανε εδώ και λίγες ημέρες την εμφάνιση του ως αφίσα στους τοίχους των Εξαρχείων, ενώ το Λαϊκό Ταμείο Εξαρχείων διατείνεται ότι έχει ήδη εκτυπωθεί και είναι έτοιμο προς χρήση!
Σύμφωνα με την Ημερησία, στα χαρτονομίσματα υπάρχουν φιγούρες ιστορικών προσώπων που έζησαν και έδρασαν στα Εξάρχεια και σκοπός είναι να αποδειχθεί πως δεν είναι απαραίτητο το χρήμα που εκδίδεται από τις κεντρικές τράπεζες.
Πρόκειται για μία κίνηση στα πρότυπα της Αργεντινής, όπου μετά τη χρεοκοπία πολλές επαρχίες τύπωσαν τα δικά τους νομίσματα.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις περίπου το 20% του πληθυσμού της Αργεντινής συναλλασσόταν με τα τοπικά νομίσματα.
Όπως σημειώνει το Λαϊκό Ταμείο Εξαρχείων "Το 2001, μετά τη χρεοκοπία του κράτους στην Αργεντινή, η πτώση της εμπιστοσύνης στο εθνικό νόμισμα και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας οδήγησαν σε μεγάλη πτώση την προσφορά χρήματος. Πολλές επαρχίες τύπωσαν δικά τους νομίσματα, τα οποία κυκλοφορούσαν παράλληλα με το πέσο. Υπολογίζεται ότι 15%-20% του πληθυσμού χρησιμοποιούσε πλην του πέσο και άλλα (δευτερογενή) νομίσματα. Μόνο στο Μπουένος Άιρες κυκλοφόρησαν 17 τέτοια νομίσματα.
Το 2011, και ενώ περιμένουμε την επίσημη δήλωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, τα Εξάρχεια ετοιμάζονται να τυπώσουν το δικό τους νόμισμα. Το νέο νόμισμα αναμένεται να τονώσει την παραγωγική δραστηριότητα και να βοηθήσει την ομαλή μετάβαση στον αντιπραγματισμό".
Μετά από αυτό είναι πολύ πιθανό να δούμε ανάλογες κινήσεις και από άλλες "αγανακτισμένες" περιοχές της Αττικής.

Το κείμενο εδώ.