Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Δέσμη μέτρων για το κέντρο της Αθήνας.

NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 16 Μαϊου 2011 20:43 Τελευταία Ενημέρωση : 17/05/2011 00:08

Σειρά μέτρων για το κέντρο της Αθήνας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, μεταξύ των οποίων καθημερινές πεζές και εποχούμενες περιπολίες, αποφασίστηκε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, και του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος θα είναι ο συντονιστής των δράσεων για το κέντρο της Αθήνας, ενώ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, για την παρακολούθηση και τη γρήγορη υλοποίηση όλων των πολιτικών για την Αθήνα.

Μεταξύ των μέτρων, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

- Καθημερινές πεζές και εποχούμενες περιπολίες της αστυνομίας, καθώς και ομάδων δίκυκλης αστυνόμευσης «ΔΙΑΣ» και «ΔΕΛΤΑ», τις οποίες θα συνδράμουν και μέλη της δημοτικής αστυνομίας.

- Στοχευμένη δράση των ομάδων πρόληψης και καταστολής εγκλήματος.

- Ειδικές επιχειρήσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, ηθών, λαθρεμπορίας και πνευματικής ιδιοκτησίας. Μεγάλες επιχειρήσεις γενικών αστυνομικών ελέγχων θα διενεργούνται σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση.

- Φορολογικά και οικονομικά κίνητρα για συγκεκριμένες περιοχές.

- Λειτουργία τριών μονάδων υποκατάστασης (χορήγηση μεθαδόνης) σε νοσοκομεία.

- Ειδικά προγράμματα ανάπλασης περιοχών με στόχο τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων και της ποιότητας του περιβάλλοντος.

- Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων.

- Μείωση των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επιστρέψουν οι χαμένες χρήσεις και να έρθουν νέοι κάτοικοι στο Κέντρο της πόλης.

- Μετατροπή παλαιών ξενοδοχείων σε διαμερίσματα για νέους ανθρώπους, για δημιουργούς, για καλλιτέχνες, αλλά και για «πληροφορικάριους», ώστε να συμβάλουν στη νέα επιχειρηματικότητα.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η καταδίκη της βίας δεν αρκεί, σημειώνοντας ότι απαιτείται στη χώρα μια νέα θέσπιση της δημοκρατίας που θα εγγυηθεί θεσμούς οι οποίοι θα καλλιεργούν τη συμμετοχή των πολιτών.

Η παρέμβασή μας, τόνισε ο Πρωθυπουργός, δεν αποσκοπεί απλώς στην αυτονόητη ασφάλεια του κέντρου, αλλά στο να ξαναβρεί η πόλη την ψυχή της.

Συνεχίζοντας ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το κέντρο βιώνει φαινόμενα παρακμής και συσσωρευμένα προβλήματα οι ρίζες των οποίων ανάγονται στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70, ενώ, όπως είπε, συχνά στο δημόσιο λόγο τα προβλήματα της Αθήνας απλουστεύονται και επικεντρώνονται στην συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τα προβλήματα είναι κοινωνικά και η λύση πρέπει να είναι πολιτική.

Αφού αναγνώρισε τον φόρτο εργασίας που έχουν τα εμπλεκόμενα με το κέντρο της Αθήνας υπουργεία, τόνισε ότι δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις και παρότρυνε τους υπουργούς να αντιμετωπίσουν τα φλέγοντα ζητήματα του κέντρου της πρωτεύουσας το ταχύτερο δυνατόν.

Ο Πρωθυπουργός ανανέωσε το ραντεβού για αυτό το θέμα στο μέσο του Σεπτεμβρίου, όπου και πάλι, σε αντίστοιχο υπουργικό συμβούλιο, όπως εξήγησε, θα γίνει η αποτίμηση και αξιολόγηση της εκτέλεσης των πολιτικών της κυβέρνησης.

Πρόταση Γ. Καμίνη για τις διαδηλώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου αντιμετώπισε θετικά την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα προτείνει σχέδιο για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Βασική φιλοσοφία της επιτροπής αυτής είναι η «συμφιλίωση του δικαιώματος της διαδήλωσης με τα άλλα δικαιώματα, π.χ. ανοιχτά καταστήματα κλπ», ενώ σκοπός είναι να λειτουργεί το κέντρο όταν γίνονται διαδηλώσεις.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, διευκρίνισε ότι το σχέδιο αφορά στις μικρές διαδηλώσεις και όχι τις πανεργατικές ή πανυπαλληλικές. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί μέχρι το φθινόπωρο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σχέδιο δράσης ανά Υπουργείο

Α. Εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

* Ενίσχυση του Ειδικού Σχεδίου Αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας

- Καθημερινές πεζές περιπολίες ομάδων (3) Αστυνομικών - Ειδικών Φρουρών, στις οποίες συμμετέχουν αστυνομικοί σκύλοι περιπολίας, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.

- Καθημερινές εποχούμενες περιπολίες σε τρεις βάρδιες, οχημάτων και προσωπικού, ζευγών ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης «ΔΙΑΣ» και ομάδων «Ζ».

- Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μεγάλη επιχείρηση γενικών αστυνομικών ελέγχων.

- Διάθεση από τη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής, R/T οχημάτων και προσωπικού για κίνηση εποχούμενων περιπολιών, σε τρεις βάρδιες.

- Διάθεση σε κεντρικά σημεία της Αθήνας Διμοιριών Μέτρων Τάξης (ΔΙ.ΜΕ.Τ.) σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα) για εκτέλεση πεζών περιπολιών-ενέργεια ελέγχων - προσαγωγών κ.λπ.

- Διάθεση Ομάδων Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.).

- Διάθεση ομάδων των 3-4 αστυνομικών σε δύο βάρδιες, για την αντιμετώπιση των κλοπών και ληστειών.

- Μία φορά την εβδομάδα ειδική επιχείρηση για εφαρμογή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, κυρίως σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη παρουσία μικροδιακινητών - χρηστών.

- Καθημερινή διάθεση σε συγκεκριμένες περιοχές ομάδων των 3-4 αστυνομικών σε τρεις βάρδιες για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

- Μία φορά την εβδομάδα επιχείρηση για τα εκδιδόμενα πρόσωπα.

- Καθημερινή διάθεση κατά περιοχές ομάδων των (3-4) αστυνομικών για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ηθών, λαθρεμπορίας, πνευματικής ιδιοκτησίας.

- Συγκρότηση ομάδας Αστυνομικών (1 βαθμοφόρος και 4 Αστυφύλακες-Ειδικοί Φρουροί) για τη διενέργεια ελέγχων σε πάσης φύσεως καταστήματα και προσαγωγών ατόμων.

- Συγκρότηση μικτών κλιμακίων ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία, σε τρεις βάρδιες.

- Συγκρότηση συνεργείων, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, στα οποία συμμετέχουν Αστυνομικοί, υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε., της Νομαρχίας, της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων καθώς επίσης και Εισαγγελικός Λειτουργός για το εντοπισμό αποθηκών-πηγών τροφοδοσίας προϊόντων παραεμπορίου.

Β. Έλεγχος της υπερσυγκέντρωσης παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών.

Βελτίωση των όρων κοινωνικής ένταξης των νομίμων μεταναστών και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

- Περιπολίες της Δ/νσης Αλλοδαπών και Aμεσης Δράσης καθημερινά για ενέργεια ελέγχων-προσαγωγών αλλοδαπών προς καταγραφή, εξακρίβωση/ταυτοποίηση. Ήδη σήμερα ελέγχονται και οδηγούνται στη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής 200 άτομα ημερησίως.

- Συνεχείς στοχευμένες δράσεις για συλλήψεις ημεδαπών και αλλοδαπών κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται ενήλικους ή ανήλικους μετανάστες.

- Συγκρότηση συνεργείων, 2 φορές την εβδομάδα, στα οποία συμμετέχουν Αστυνομικοί, υπάλληλοι της Νομαρχίας, του Δήμου Αθηναίων και Εισαγγελικού Λειτουργού για την πραγματοποίηση αυτοψιών-ελέγχων και απολυμάνσεων σε εγκαταλειμμένα-παλαιά κτίρια όπου διαμένουν κυρίως αλλοδαποί.

- Ολοκλήρωση της χωροθέτησης κέντρων πρώτης υποδοχής νεοεισερχομένων μεταναστών και κέντρων κράτησης υπό απέλαση μεταναστών σε χώρους πρώην στρατοπέδων (σε συνεργασία με Υπουργείο Εθνικής Αμυνας).

- Συγκρότητηση Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και αυτοτελούς Υπηρεσίας Ασύλου, κατ΄ εφαρμογή του Νόμου 3907/2011 με τίτλο «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών και λοιπές διατάξεις». Οι επικεφαλής και των 2 υπηρεσιών έχουν ήδη οριστεί.

- Επιτάχυνση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ασύλου. Το χρονικό διάστημα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου είναι έως και έξι μήνες, όταν εφαρμόζεται η κανονική διαδικασία και έως τρεις μήνες, όταν εφαρμόζεται η ταχύρρυθμη διαδικασία.

- Ταχύτερη διαχείριση των εκκρεμών υποθέσεων ασύλου, που φτάνουν τις 47.000. Λειτουργία 5 δευτεροβάθμιων επιτροπών με εξειδικευμένο προσωπικό. Ανάλογα με τις ανάγκες αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των επιτροπών. Προτεραιοποίηση των εκκρεμών υποθέσεων μέσω του διαχωρισμού τους σε ενεργές (κάτοχοι «ροζ κάρτας» που έχει ανανεωθεί τα τελευταία δύο χρόνια) και μη ενεργές.

- Συνέχεια και ενίσχυση του προγράμματος των εθελούσιων επιστροφών που πραγματοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την καταγραφή και ταυτοποίηση όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, την έκδοση εισιτηρίων, την παροχή οικονομικού βοηθήματος, τη συνοδεία στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση από την Ελλάδα και υποδοχή στη χώρα διέλευσης και στον τελικό προορισμό. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 75% από Ευρωπαϊκούς πόρους.

- Πραγματοποίηση καμπάνιας με σκοπό την καταγραφή αλλοδαπών και την εθελούσια επιστροφή με κάλυψη των εξόδων τους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών ως υποβοηθούμενες ή αναγκαστικές επιστροφές. Επιπλέον κίνητρα: δυνατότητα η αστυνομία να μην επιβάλλει το διοικητικό πρόστιμο κατά την αναχώρηση και να μην καταγράφονται οι αλλοδαποί στη λίστα ανεπιθύμητων.

Υπουργείο Εξωτερικών

- Ενίσχυση των επαφών με διπλωματικές αρχές στην Αθήνα των χωρών προέλευσης παράνομων μεταναστών και διερεύνηση της δυνατότητας επιτάχυνσης της αναγνώρισης των υπηκόων τους που συλλαμβάνονται προς απέλαση, καθώς και έκδοση του σχετικού τίτλου.

- Αξιοποίηση των διαθέσιμων διπλωματικών πληροφοριών για χώρες προέλευσης παράνομα εισερχομένων αλλοδαπών, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν η πολιτική κατάσταση των χωρών αυτών ενδεχομένως να δικαιολογεί δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή ότι η επιστροφή των αλλοδαπών σε αυτές δεν είναι άμεσα εφικτή.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

- Ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2009/52 για κυρώσεις σε βάρος εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς, μέχρι τον Ιούνιο. Διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας των παράνομα ευρισκομένων στη χώρα αλλοδαπών με αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών. Παράλληλα αναμόρφωση του βασικού ελεγκτικού βραχίονα του Υπ. Εργασίας, του ΣΕΠΕ, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του.

- Μείωση απαιτουμένων ενσήμων για την ανανέωση αδειών παραμονής. Επιπλέον, εφαρμογή του νέου τρόπου ασφάλισης με το εργόσημο.

- Έχει ήδη προκηρυχθεί μελέτη, ποσοτική και ποιοτική για τον πληθυσμό των μεταναστών στην Αθήνα. Έτσι παράλληλα με τα στοιχεία από την Εθνική Απογραφή θα διαμορφωθεί ένας «Χάρτης Μεταναστών» με καταγραφή (έστω κατά προσέγγιση) της διασποράς των μεταναστών ανά περιοχή της Αθήνας. Ο χάρτης αυτός θα έχει στοιχεία για την εθνοτική προέλευση, τις επαγγελματικές ενασχολήσεις, αλλά και ενδεχόμενες παραβατικές συμπεριφορές. Θα χρησιμοποιηθεί για την κωδικοποίηση στόχων ενταγμένων στην πολιτική ένταξης των μεταναστών, αλλά και συνολικής διαχείρισης των επιμέρους βεβαρημένων περιοχών

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

- Δημιουργία και λειτουργία ξενώνων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, με προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανήλικους, σε κτίρια της «Αποστολής» και της Εκκλησίας. Παράλληλα με την υποδοχή και τη φιλοξενία, το σχέδιο αποσκοπεί στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής ως προς την κοινωνική ένταξη τους, πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

- Για να ενισχύσει τη δημιουργία δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο που θα αποσυμφορήσουν τη συγκέντρωση των μεταναστών στο κέντρο της πόλης, το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να υποστηρίξει τους Δήμους που θα υποδεχτούν αυτά τα κέντρα με την κατά προτεραιότητα υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων σε αυτούς.

Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Δράσεις υποστήριξης της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης.

- Ενημερωτική εκστρατεία με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης καθώς και την πληροφόρηση των παιδιών υπηκόων τρίτων χωρών και των γονέων τους, αναφορικά με την αντιμετώπιση περιπτώσεων trafficking παιδιών.

Γ. Βελτίωση παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και υγείας

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

- Λειτουργία 5 κινητών υγειονομικών μονάδων: «Υγειονομικές Νησίδες» από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Έργο των κινητών μονάδων θα είναι η καταγραφή και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του πληθυσμού που διαμένει στο δρόμο. Στόχος είναι η βελτιωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και η πρόληψη, έγκαιρος εντοπισμός και αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων προκειμένου για την προστασία της δημόσιας υγείας.

- Ενίσχυση προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας για χρήστες ουσιών. Προβλέπεται η άμεση λειτουργία 3 νέων μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στους προαύλιους χώρους των Νοσοκομείων Αττικό, Ελπίς και ΚΑΤ, 800 θέσεων συνολικά. Στόχος η βελτίωση υπηρεσιών προς εξαρτημένους χρήστες, η αποκέντρωση/ «απογκετοποίηση» μονάδων ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της πόλης, και η μείωση της λίστας αναμονής του ΟΚΑΝΑ.

Στο «κομμάτι» της πρόληψης το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί ήδη δύο νέα κέντρα σε υποβαθμισμένες περιοχές: το Κέντρο για Κοινοτική Πρόληψη και Έγκαιρη Παρέμβαση στην περιοχή των Εξαρχείων (με έμφαση στους εφήβους) και το Κέντρο για ’μεση Πρόσβαση και Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Μεταναστών στον Aγιο Παντελεήμονα. Επίσης, εγκαθιστά με κύρια χρηματοδότηση από χορηγό, στην οδό Κουμουνδούρου, πρότυπο κέντρο άμεσης πρόσβασης κοινωνικής φροντίδας για εξαρτημένα άτομα, με στόχο την προσέλκυσή τους για ένταξη σε θεραπευτικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα.

Δ. Ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού - Πρόληψη βίας- Ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής στις γειτονιές

Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων

* Δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την κάλυψη κοινωνικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης

- Χωροθετούνται 8 νέα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περιοχές Ψυρρή, Ακαδημία Πλάτωνος και Σεπόλια, μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ).

- Έχει προγραμματιστεί η συμμετοχή 18 σχολικών κτιρίων για την ενεργειακή τους αναβάθμιση μέσω του προγράμματος του ΥΠΕΚΑ για το «Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπττυξη». Στα σχολεία που θα υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα θα υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους τους και βελτιστοποίηση της ενεργειακής συμπεριφοράς τους.

- Προκηρύσσεται επίσης διεθνής διαγωνισμός για πρότυπο βιοκλιματικό νηπιαγωγείο στην Ακαδημία Πλάτωνος.

- Επέκταση της ευρυζωνικότητας σε όλα τα σχολεία του κέντρου της Αθήνας μέχρι το τέλος του χρόνου.

- Πιλοτική εφαρμογή του «ανοιχτού» σχολείου στην πόλη μέσα από το επανανασχεδιασμό των σχολικών μονάδων του συγκροτήματος της «Γκράβας».

- Δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Τεχνολογίας και Επιστημών στη Διπλάρειο Σχολή, στην πλατεία Θεάτρου, για χρήση από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

- Ορισμός νέων Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας στην περιοχή της Αθήνας

- Οι δράσεις παρέμβασης εντός ΖΕΠ περιλαμβάνουν: διαφοροποιημένο αναλυτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής για την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής, ψυχοκοινωνική υποστήριξη μαθητών- γονέων � εκπαιδευτικών, παρουσία διαπολιτισμικών - σχολικοί μεσολαβητές, προγράμματα πρόληψης ενδοσχολικής βίας, δικτύωση με άλλους φορείς που δρουν σε τοπικό επίπεδο.

Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη», με την υποστήριξη του Υπουργείου, δίνει τη δυνατότητα για την αξιοποίηση νέων θεσμών συμμετοχής, ένταξης και διαβούλευσης. Αξίζει να σημειωθεί η λειτουργία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών. Ταυτόχρονα η έναρξη λειτουργίας της Επιτροπής Διαβούλευσης αναμένεται να διευκολύνει την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και των φορέων της πόλης στον σχεδιασμό πολιτικών του Δήμου. Επιπλέον θα ενεργοποιηθούν τα τοπικά συμβούλια για την πρόληψη της εγκληματικότητας.

- Δημιουργία και λειτουργία Πολυκέντρου Γυναικών από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας για γυναίκες θύματα βίας και διακρίσεων στο κέντρο της Αθήνας. Στο Πολυκέντρο θα παρέχεται: ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης και υγείας, νομική συμβουλευτική και δωρεάν νομική βοήθεια σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

* Δημιουργία ''Κέντρου ΣΑΣ'' (Στήριξη Αστικής Συμμετοχής)

- Ένα αυτοτελές κτήριο στο Γεράνι διατίθεται στο ΥΠΕΚΑ για να αποτελέσει το κέντρο αναφοράς της περιοχής των παρεμβάσεων Το κτίριο (πρώην ΟΚΑΝΑ) βρίσκεται στην οδό Σωκράτους 48 και η νέα χρήση του θα σηματοδοτήσει τη σύνθετη και συντονισμένη προσπάθεια που απαιτείται για την αναστροφή της κρίσης. Το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο ΣΑΣ (Στήριξη Αστικής Συμμετοχής) με στόχο να ενισχύσει την έμπρακτη και αποτελεσματική εμπλοκή ατόμων, συλλόγων, οργανώσεων και φορέων για την ανάταξη της περιοχής. Στο κτίριο του Γερανίου το Κέντρο ΣΑΣ μπορούν να φιλοξενηθούν: γραφείο ενημέρωσης πολιτών και ενδιαφερόμενων για τις χρήσεις και τα προσφερόμενα κίνητρα εγκατάστασης στην περιοχή, χώρος φιλοξενίας δραστηριοτήτων οργανωμένων πολιτών και εθελοντών, το "Γραφείο Ιστορικού Κέντρου του ΥΠΕΚΑ".

Ε. Αναβάθμιση του κέντρου της πόλης. Βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

* Αντιμετώπιση της ραγδαίας υποβάθμισης τμημάτων του κέντρου

- Ενεργοποίηση υφιστάμενων και θεσμοθέτηση νέων εργαλείων συνολικής ανασυγκρότησης περιοχών με απόσυρση κτιρίων ή και συνόλων μέσα από τη διαμόρφωση Ειδικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, που θα περιλαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, δράσεις, παρεμβάσεις, κατευθύνσεις και διαδικασίες πολεοδομικού, κοινωνικού, οικονομικού, οικιστικού και ειδικού αρχιτεκτονικού χαρακτήρα και θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος.

- Μελέτη - Έρευνα της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή Γεράνι γύρω από την Ομόνοια. Εχει ήδη γίνει λεπτομερής μελέτης χαρτογράφησης 22 οικοδομικών τετραγώνων. Περιλαμβάνει ψηφιοποιημένους χάρτες με ποιοτικά στοιχεία (εθνότητες, προβλήματα κλπ.) και την προοπτική να ενημερώνεται διαρκώς ψηφιακά.

- Ανάπλαση με διεύρυνση των Πλατειών Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής και τμημάτων της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργία ασφαλούς άνετης διαδρομής πεζών κατά μήκος της οδού Αγορακρίτου που συνδέει τις 2 πλατείες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αττική � Αθήνα 2014». Στόχος είναι η αντιμετώπιση ζητημάτων λειτουργικότητας, ασφάλειας και αισθητικής του δημόσιου χώρου και συγχρόνως η άμβλυνση των προβλημάτων.

- Πλατεία Θεάτρου. Μετά την ολοκλήρωση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού η ΕΑΧΑ ΑΕ είναι έτοιμη για την ανάθεση της μελέτης στο Α΄ βραβείο και αμέσως μετά ακολουθεί η υλοποίηση του έργου.

* Επιστροφή των κατοίκων

- Νομοθετική Ρύθμιση για κήρυξη περιοχών ως ''Ζωνών Ειδικής Ανάπλασης''. Πρόκειται για νέα θεσμοθέτηση σύμφωνα με την οποία σε ακραίες περιοχές με έντονη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική υποβάθμιση θα μπορεί να εγκρίνονται για ορισμένο χρόνο ειδικές οικονομικές ρυθμίσεις με φορολογικά και άλλα κίνητρα. Υποψήφιες περιοχές θα είναι αυτές που δεν θα μπορούν να ανακάμψουν χωρίς κρατική βοήθεια, με μεγάλες ανάγκες και σύνθετα προβλήματα, όπου ο ιδιωτικός τομέας δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον και γενικά αδυνατεί να δώσει λύσεις.

- Οικονομικά κίνητρα για το Γεράνι και για τον Κεραμεικό-Μεταξουργείο (συνεργασία ΥΠΕΚΑ με ΥΠΟΙΚ). Τα Υπουργεία ΠΕΚΑ και Οικονομικών θεσμοθετούν φορολογικά και οικονομικά κίνητρα για συγκεκριμένες περιοχές. Τα κίνητρα αφορούν στην αποκατάσταση κτηρίων και στην υποστήριξη των ιδιοκτησιών όσων επιθυμούν να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν στις περιοχές αυτές. Συγκεκριμένα προβλέπονται απαλλαγές από το φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων που είναι είτε ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε χρήστες αυτών εντός της Ζώνης του Ειδικού Προγράμματος Ανάπλασης στην περιοχή «Γεράνι» και αφορούν:

Σημαντικό ποσοστό της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού ακινήτου με χρήση κατοικίας, γραφείων, επαγγελματικών χώρων παντός τύπου και ισογείων καταστημάτων.

> Επίσης της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης των όψεων και των κοινοχρήστων χώρων κτιρίων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των πιο πάνω μειώσεων είναι:

> Η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός του ακινήτου να υλοποιηθεί εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, η κατοίκησή του σύμφωνα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να υποστηριχθούν κατά προτεραιότητα όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην περιοχή.

> Για όσους κάνουν χρήση των ευεργετικών αυτών ρυθμίσεων, το ύψος του ετήσιου μισθώματος του ακινήτου τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

> Τέλος η μεταβίβαση ακινήτων θα φορολογείται με μικρό ποσοστό επί της αντικειμενικής τους αξίας για ορισμένο χρονικό διάστημα. Με ΚΥΑ θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες, διαδικασίες, δικαιολογητικά, ο χρόνος υλοποίησης και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της ρύθμισης.

> Για την περιοχή του Κεραμεικού-Μεταξουργείου που αποτελεί παραδοσιακή περιοχή κατοικίας του κέντρου με μεγάλο αριθμό εγκαταλελειμμένων και διατηρητέων κτιρίων θα ισχύουν με προσαρμογές οι ίδιες κατηγορίες κινήτρων.

- Το ΥΠΕΚΑ δια της ΕΑΧΑ και σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας, προωθεί την αξιοποίηση κενών ξενοδοχείων της περιοχής της Ομόνοιας για την μετατροπή τους σε κατοικίες για φοιτητές με προνομιακούς όρους.

* Διασφάλιση των όρων που θα επιτρέψουν την ανάκτηση του δημόσιου χώρου από τους πολίτες

- Αμαξοστάσιο ΗΛΠΑΠ στον Κεραμεικό. Είναι ήδη σε εξέλιξη η εξαγορά από τα Υπουργεία ΠΕΚΑ και ΠΟΤ του αμαξοστασίου του ΗΛΠΑΠ, επιφανείας 4,5 στρεμμάτων στην περιοχή του Κεραμεικού. Με τη συμβολή της ΕΑΧΑ ΑΕ, μετά την κατεδάφιση των υφισταμένων κτιρίων ο χώρος θα μελετηθεί ώστε μέρος του να αναπλασθεί και να αποδοθεί ελεύθερο στην κοινή χρήση. Επίσης θα αναδειχθεί ο παρακείμενος σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και θα επιτραπεί η συνέχιση της ενδιαφέρουσας αρχαιολογικής έρευνας.

- Το «πράσινο Ταμείο» πρόκειται να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση μελετών που αναδείχθηκαν πρώτες στον διαγωνισμό ιδεών ''ΑθήναΧ4'' της ΕΑΧΑ ΑΕ για την μετατροπή των ενδιάμεσων δρόμων οικοδομικών τετραγώνων σε χώρο αναψυχής και «καθιστικό της γειτονιάς».

- Εναλλακτικές Δράσεις στην Πλατεία Ομόνοιας (συνεργασία ΥΠΕΚΑ με τον Δήμο Αθήνας). Μέσα από την πρωτοβουλία ''ΜΕ ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ'', το ΥΠΕΚΑ θα καλέσει δραστήριους πολίτες να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, τη θετική τους διάθεση και συμμετέχοντας ως άτομα ή ομάδες να υλοποιήσουν εφήμερες προτάσεις, δράσεις, κατασκευές με στόχο τη δημιουργική ανάκτηση του χαμένου δημόσιου χώρου της πλατείας. Το Υπουργείο θα υποστηρίξει και οικονομικά προτάσεις που θα προκριθούν. Ετσι ο δημόσιος χώρος θα αποτελέσει πεδίο έκφρασης ενεργών πολιτών και των δράσεών τους σε σχέση με την υποβάθμιση της πόλης μας.

- Ζωγραφική τυφλών όψεων κτιρίων. Στα πλαίσια του πιλοτικού Προγράμματος «Αθήνα-Αττική 2014» το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών υλοποιεί τη Δράση «Εικαστικές Παρεμβάσεις στον Δημόσιο Αστικό Χώρο, Ζωγραφική στις Τυφλές Όψεις των κτιρίων». Στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη της τέχνης στο δημόσιο χώρο με την υλοποίηση ζωγραφικών παρεμβάσεων-τοιχογραφιών στις τυφλές όψεις των ακαλύπτων μεσότοιχων.

- Εναλλακτική Παρέμβαση στο Λόφο Στρέφη-Αστικοί Κήποι. Πιλοτική εφαρμογή προγράμματος αστικών αγροτικών καλλιεργειών στο Λόφο του Στρέφη σε συνεργασία με το ΚΕ.Θ.Ε.Α. - ΔΙΑΒΑΣΗ. Στόχος η ανάκτηση περιοχών του λόφου και η απόδοσή τους στους κατοίκους για χρήση αναψυχής με παράλληλη προσέγγιση για θέματα εξάρτησης.

Yπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

* Προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας

- Καθιέρωση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης. Επέκταση μεταφοράς ποδηλάτου σε μέσα σταθερής τροχιάς, μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου. Πιλοτικό πρόγραμμα για τη δυνατότητα ελεύθερης εισόδου του ποδηλάτου στις λεωφορειολωρίδες. Κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Αττική, τμήμα του οποίου θα διέρχεται από το ιστορικό κέντρο, σε συνέχεια της μελέτης εφαρμογής που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

- Δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης στον Κεραμεικό, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Ιεράς Οδού, με υπόγειο χώρο στάθμευσης 270 θέσεων. Ανάπλαση του επιφανειακού χώρου, εκτάσεως 9 στρεμμάτων, σε πάρκο που θα παραχωρηθεί στο Δήμο Αθηναίων.

- Επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό (πρόβλεψη για 7 νέους σταθμούς σε Ηλιούπολη, Άλιμο, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Περιστέρι και Ανθούπολη) και σχεδιασμός νέας γραμμής προς Γαλάτσι και προς Μαρούσι με ανταπόκριση με τις υφιστάμενες γραμμές 2 (στο σταθμό Πανεπιστήμιο) και 3 (στους σταθμούς Ευαγγελισμός και Κατεχάκη).

ΣΤ. Ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

- Επεξεργασία σχεδίου προβολής της Αθήνας ως τουριστικός προορισμός στα πλαίσια της συνολικής μας επικοινωνίας ως χώρα. Ενίσχυση της ιστορικής- διαχρονικής αλλά και σύγχρονης ταυτότητας της Αθήνας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού θα ηγηθούν της προσπάθειας συντονισμού και συνεισφοράς συναρμόδιων φορέων αλλά και ενδιαφερόμενων πολιτών για την ανάδειξη της ταυτότητας που θέλουμε για την πόλη.

- Σήμανση της διαδρομής του «Δημοσίου Σήματος» (σε συνεργασία με ΥΠΕΚΑ). Η δημιουργία της πορείας έχει στόχο να σημάνει την «Ακαδήμεια οδό», που στην αρχαιότητα συνέδεε τον Κεραμεικό με την Ακαδημία Πλάτωνος. Η σήμανση της διαδρομής του «δημόσιου σήματος» εντάσσεται στο πλαίσιο παρεμβάσεων στην περιοχή του Κεραμεικού-Μεταξουργείου που προωθεί το ΥΠΕΚΑ. Ολοκληρώνεται ήδη από την ΕΑΧΑ ΑΕ η μελέτη «Αρχαιολογική-Πολιτιστική πορεία από τον Κεραμεικό έως την Ακαδημία Πλάτωνος» που περιλαμβάνει καθαρισμό και αναπλάσεις του περιβάλλοντα χώρου αρχαιολογικών ανασκαφών.

- Ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου του Ακροπόλ Παλλάς, κενό σήμερα, επί της οδού Πατησίων 451 και Αβέρωφ. Το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως ξεχωριστό δείγμα της αρχιτεκτονικής «Αρ Νουβό στην Ευρώπη» και η ανακατασκευή του και η χρήση του ως χώρο πολιτισμού, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

- Αποκατάσταση του ιερού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου για την ανάδειξη της θρησκευτικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής αξίας ενός κτιρίου σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές πλησίον του Εθνικού Θεάτρου.

- Αποκατάσταση του Καθολικού ναού της Αθήνας, που ολοκληρώθηκε το 1865, και είναι αφιερωμένος στον Aγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Ομήρου.

- Αποκατάσταση συγκροτήματος ιδιοκτησιών του στη συμβολή των οδών Αδριανού, Aρεως, Κλάδου και Βρυσακίου στην Πλάκα, προκειμένου εκεί να εγκατασταθεί το Μουσείο Ελληνικής Λαικής Τέχνης. Αναβάθμιση μιας παραδοσιακά τουριστικής περιοχής.

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

- Χαρακτηρισμός της Ευριπίδους ως οδού παραδοσιακού εμπορίου. Η παρέμβαση αφορά στην τροποποίηση των από 2.7.94 Π.Δ. και 18.3.98 Π.Δ. και στοχεύει στη διατήρηση της παραδοσιακής εμπορικής φυσιογνωμίας ενός δρόμου με συμβολική σημασία, ο οποίος αποτελεί όριο προς την περιοχή του Ψυρρή και μπορεί να συγκρατήσει την διάχυση της υποβάθμισης.

Το κείμενο εδώ.