Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Οι "Αγανακτισμένοι" μένουν Σύνταγμα.

Μία ακόμα ημέρα χιλιάδες πολίτες βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά των μέτρων λιτότητας. Οι "Αγανακτισμένοι" αυξάνονται καθημερινά. Εν αναμονή του πανευρωπαϊκού ραντεβού την Κυριακή.

Είναι πια γεγονός πως τίποτα δεν μπορεί να πτοήσει τους "Αγανακτισμένους". Ακόμα μία ημέρα το καθιερωμένο ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλες κεντρικές πόλεις της χώρας έχει δοθεί.

Ήδη έχουν αρχίσει και μαζεύονται αρκετοί πολίτες στην πλατεία Συντάγματος, ενώ αυτή την ώρα είναι κλειστή η Αμαλίας. Δεκάδες χιλιάδες πολιτών αναμένεται να δώσουν το παρών στους δρόμους, διαδηλώνοντας ειρηνικά κατά των μέτρων λιτότητας που πλήττουν το σύνολο των Ελλήνων.
Πολλοί εκ των πολιτών που έχουν κατέβει για τέταρτη συνεχή ημέρα στην πλατεία Συντάγματος είναι εφοδιασμένοι με σφυρίχτρες και κατσαρόλες, τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει προβεί σε απαξιωτικές δηλώσεις για τους "Αγανακτισμένους".


Ενόψει μάλιστα και της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης που έχει οργανωθεί για την Κυριακή, οι πολίτες που θα κατέβουν στους δρόμους θα είναι ενδεχομένως ακόμα περισσότεροι.
Πολλοί είναι άλλωστε εκείνοι που τις καθημερινές δεν μπορούν να κατέβουν επειδή εργάζονται εκείνες τις ώρες, οπότε το Σαββατοκύριακο ενδείκνυται για ένα πέρασμα σε όλους.

Αυτό που απομένει είναι να δούμε με τι άλλο θα έχουν εξοπλιστεί οι "Αγανακτισμένοι" εκτός από τις κατσαρόλες τους, που παραπέμπουν στη διαμαρτυρία της κατσαρόλας στην Αργεντινή, το 2001.

Τότε, μετά την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι πολίτες της χώρας βγήκαν στις κεντρικές πλατείες χτυπώντας κατσαρόλες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική οικονομική πολιτική.

"Λαοί της Ευρώπης ξυπνήστε. Ας φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, ας αλλάξουμε τα πάντα", επισημαίνεται στη σελίδα που δημιουργήθηκε από Έλληνες και Ισπανούς και καλεί τους "Αγανακτησμένους" της Ευρώπης να συσπειρωθούν.

"Ζητάμε πραγματική Δημοκρατία τώρα. Δεν είμαστε προϊόν στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών. Κατηγορούμε την οικονομία και τις πολιτικές δυνάμεις για την άσχημη κατάστασή μας και απαιτούμε την απαραίτητη αλλαγή πορείας", επισημαίνεται στην ανακοίνωση σε σχετική σελίδα στο Facebook. Περισσότεροι από 10.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Σύνταγμα, ενώ ξεπέρασαν τους 2.000 οι πολίτες που παρέμειναν στην πλατεία Συντάγματος μέχρι τα ξημερώματα. Οι "Αγανακτισμένοι" φαίνεται πως οργανώνονται ακόμα περισσότερο και δημιουργούν ομάδες περιφρούρησης και καθαριότητας.

Κείμενο, βίντεο, εδώ.