Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Σενάριο για κατάργηση των δώρων σε όλες τις συντάξεις.

Το οικονομικό επιτελείο τόνισε ότι με την κατάργηση των δώρων μπορούν να ξεκινήσουν οι περικοπές στις συντάξεις από τα 1.000 ευρώ και πάνω. Στο τραπέζι και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας.

Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να «διαγραφούν» τα δώρα όχι μόνο στους συνταξιούχους του Δημοσίου αλλά και σε αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Η πρόταση αυτή περιέχεται σε ένα από τα εναλλακτικά σενάρια μέτρων του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, για τα οποία ενημέρωσε χθες τους πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Μάλιστα αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης στη βραδινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Επίσης στο πακέτο περιλαμβάνεται και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας. Των επιδομάτων δηλαδή τα οποία λαμβάνουν 150.000 με 160.000 άτομα που εργάζονται εποχικά, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καλλιτέχνες, καπνεργάτες, ρητινοσυλλέκτες κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την κατάργηση δώρων και επιδομάτων εκφράστηκαν διαφωνίες κατά τη χθεσινή σύσκεψη.

Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πως αν καταργηθούν τα δώρα (400 ευρώ τα Χριστούγεννα, 200 ευρώ το Πάσχα και 200 ως επίδομα αδείας) όλων των συνταξιούχων, εξοικονομούνται 2,5 δισ. ευρώ και οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να επιβληθούν στις υψηλές συντάξεις από τα 1.000 ευρώ και πάνω κλιμακωτά. Από 1.000 έως 1.500 ευρώ το ποσοστό θα είναι 2%, από 1.501 έως 2.000 ευρώ 5% και από 2.001 ευρώ και πάνω 10%.

Σε περίπτωση όμως που παραμείνουν τα δώρα, τότε οι συντάξεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από τα 600 ή τα 700 ευρώ.

Ο υπολογισμός

Αξίζει να σημειωθεί πως στο βασικό σενάριο για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ οι περικοπές στις συντάξεις υπολογίζονται στα 4,5 δισ. ευρώ.

Στα επιδόματα φθάνουν το 1,5 δισ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό. Γι' αυτό και η αρχική πρόταση για μείωση του ποσού των επιδομάτων που λαμβάνουν οι εποχικοί άνεργοι μετατράπηκε σε πλήρη κατάργηση.

Επίσης στις προτάσεις περιλαμβάνονται η κατάργηση των δώρων για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου (1.000 ευρώ τον χρόνο μεικτά), η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, μειώσεις στα αναπηρικά επιδόματα, σημαντικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, μαχαίρι στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.

Το βέβαιο είναι πως οι όποιες εκκρεμότητες θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως έγινε γνωστό, χθες οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται τελικά στην Αθήνα στις 7 του μήνα. Θα παραμείνουν έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, χθες τα τεχνικά κλιμάκια (ασχολούνται αποκλειστικά με τα μέτρα της επόμενης διετίας) ξεκίνησαν τη διαδικασία αξιολόγησης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Μέργο.

Τα «ραντεβού» της τρόικας
  • 7 Σεπτεμβρίου: Ερχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ, Μ. Μορς.
  • 8 Σεπτεμβρίου: Σύσκεψη της τρόικας με τον Γ. Στουρνάρα.
  • 9 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλο.
  • 10-12 Σεπτεμβρίου: «Επισκέψεις» στα βασικά υπουργεία.
  • 13 Σεπτεμβρίου: Αναχώρηση για Κύπρο (συνεδρίαση Eurogroup).
Άρθρο εδώ.